• 14/06/2024 10:47 am

Turismo Verde de Galicia

TURVEGAL É UN MEDIO DE COMUNICACIÓN 360 QUE AXUDA A VISIBILIZAR GALICIA A TRAVÉS DA SÚA CULTURA, TRADICIÓNS, PAISAXES, POBOS E CIDADES, GASTRONOMÍA, FESTAS POPULARES

Día das Letras Galegas 2024

Este ano o día das letras galegas homenaxea a Luísa Villalta.

Luísa Villalta nada na Coruña en 1957 e falecida prematuramente en 2004 aos 46 anos, foi escritora, filóloga e violinista. Escribiu poesía, teatro, narrativa de ficción, ensaio e artigos, realizou traducións e, ademais, exerceu como mestra en distintos institutos da provincia da Coruña.

Titulada superior en violín, llegó a formar parte de la Orquestra de Santiago y de la Xove Orquestra de Galicia, y también fue miembro del grupo folk Escaino.

Exerceu de profesora de Lingua e Literatura galegas de secundaria no ensino público, profesión que exerceu con destino definitivo a partir de 1991 no IES Isaac Díaz Castro de Sada.

Considerada unha creadora dunha obra única e sólida, comprometida e singular que a converteu nunha das voces poéticas de referencia da segunda metade dos oitenta e noventa, con máis de vinte e cinco obras publicadas

Participou en organizacións coma a Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega (AELG), o Foro pola Cultura Galega ou a Mesa pola Normalización Lingüística.

Compaxinou o seu labor creativo cunha intensa actividade cultural, e impartiu seminarios, recitais de poesía e conferencias. Colaboróu en diferentes xornais e revistas; formou parte da Asociación de Escritores de Lingua Galega; participou en mobilizacións cidadás contra a catástrofe do Prestige; e sempre se pronunciño en favor das persoas máis desfavorecidas. O seu feminismo entronca tamén co seu profundo sentido da xustiza e o seu desexo de contribuír a unha sociedade máis igualitaria.

Bibliografía

Poesía

  • «Música Reservada» (1991)
  • «Ruído» (1995)
  • «Rota ao interior do ollo» (1995)
  • «Apresados sen presa» (2002)
  • «Estudo das sombras» (2002)​
  • «Modulación de Orfeu» (2002)
  • «Conxuro» (2003)
  • «En concreto» (2004)
  • «O papagaio» (2006)
  • «As palabras ingrávidas» (2020)
  • «Pensar é escuro. Poesía reunida» (1991-2004) (2023)

Ensayo

  • «O Don Hamlet de Cunqueiro: Unha ecuación teatral» (1992)
  • «O outro lado da música, a poesía: relación entre ambas partes na historia da literatura galega» (1999)
  • «Poética. Sobre un certo estado de conciencia» (2002).
  • «A lingua dos sons» (2003)
  • «A Música e Nós» (2003)
  • «Libro das colunas» (2005)
  • «O outro lado da música, a poesía» (2021)

Narrativa

  • «Siléncio, ensaiamos» (1991)
  • «Teoría de xogos» (1997)
  • «As chaves do tempo» (2001)
  • «Desperta do teu sono» (2002)

Teatro

  • «Concerto para un home só» (1989)
  • «O representante» (1990)
  • «O paseo das esfinxes» (1991)
  • «As certezas de Ofelia» (1999)
  • «Os doces anos da guerra» (2001)
  • «Obra dramática completa. Sinfonía de escenas» (2018)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *